COP waarde

Wanneer u een warmtepomp aanschaft, wilt u natuurlijk goede prestaties en een hoge efficiëntie zodat u uw investering terug kunt gaan verdienen (en natuurlijk in de eerste plaats om ervoor te zorgen dat uw woning adequaat verwarmd wordt). Een manier om dit te controleren, is door te kijken naar de COP. Maar wat is de COP waarde van een warmtepomp? De COP waarde staat voor  “Coefficient of Performance”. Het is een getal dat de prestaties aanduidt.

Hoe belangrijk is deze waarde. Met andere woorden: wat is de COP waarde van een warmtepomp waard en wat zegt deze precies over de prestaties van de pomp? Het zegt wel degelijk iets over de kracht, maar kan ook het een en ander duidelijk maken over het elektriciteitsverbruik? Een hogere COP betekent in de basis een grotere capaciteit, maar ook een hoger elektriciteitsverbruik.

Uitleg werking warmtepomp

Wat is de COP waarde in het juiste perspectief?

Het is belangrijk om de COP waarde in het juiste perspectief te zien. De COP is de verhouding tussen de warmte die wordt afgegeven tegenover het elektriciteitsverbruik. Het is dus een verhouding. Een lage COP waarde alleen zegt dus niet alles, net als een hoge COP waarde. Een warmtepomp met een lage COP waarde kan weldegelijk zeer veel warmte afgeven, maar ook een hoog energieverbruik hebben. Is de COP waarde hoog, dan kan het zo zijn dat de pomp misschien niet zo veel warmte afgeeft, maar dat het elektriciteitsverbruik van de pomp wel zeer laag is.

In de basis kunt u er echter van uitgaan dat hoe hoger de COP is, hoe meer warmte de pomp afgeeft en hoe lager het energieverbruik is. Echter, veel hangt ook af van de gewenste prestaties. Sommige kunnen tot een hogere temperatuur verwarmen dan andere, en dat zorgt er natuurlijk voor dat de COP waarde daalt. Wanneer u echter niet constant of niet vaak de maximale temperatuur vraagt, is de COP score ietwat vertekenend, want in de praktijk kan de warmtepomp bij uw verbruik dan nog een keurige COP-score halen.

Bel: 085 2017923 Contactformulier