Waarvoor moet u kiezen?

U wilt uw huidige warmtesysteem vervangen, of moet een keuze maken voor een nieuwbouwwoning en u vraagt zich af: warmtepomp of CV? Voor ons als ambassadeurs van duurzaamheid en hernieuwbare energie is de keuze tussen een pomp of gasketel altijd snel gemaakt. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is er niet eens sprake van een strijd tussen deze opties. Iedereen weet inmiddels dat CV-ketels hun einde langzaam naderen. Steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp en in 2050 zullen er in Nederland helemaal geen CV-ketels meer zijn, want dan moet iedereen van het gas af zijn. Wij antwoorden dan ook volmondig: warmtepomp, maar natuurlijk alleen wanneer uw budget dit toelaat.

Bel: 085 2017923 Contactformulier

Het verschil in werking

Het verschil in werking met een CV is een verschil van dag en nacht. Uw CV-ketel maakt namelijk gebruik van fossiele brandstoffen om te verwarmen. Niet alleen zijn de voorraden hiervan eindig; het is ook vervuilend. Zelfs de modernste HR-ketels zorgen nog voor een uitstoot en een verbruik dat wij het liefst nu al terug willen dringen. Steeds meer mensen zijn ook deze mening toegedaan. Een warmtepomp maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen maar levert op een hernieuwbare manier warmte. Kou uit de grond wordt gebruikt om middels een compressor en een condensor uw water te verwarmen. Ook zijn er exemplaren die gebruik maken van lucht om te verwarmen.

Uitleg werking warmtepompWarmtepomp soorten en toepassingen

Verschil in de kosten

De kosten vergelijken lijkt een ongelijke strijd omdat u min of meer appels met peren lijkt te vergelijken. Dit is echter in eerste instantie. De kosten vergelijken is wel degelijk mogelijk. U dient hiervoor echter te kijken naar de lange termijn. Een CV-ketel is in vergelijking met een warmtepomp (althans, een volwaardige vervanger van een CV-ketel die in uw volledige behoefte kan voorzien) zeer voordelig. De kosten van een ketel zitten hem echter in het verbruik.

Wanneer u een warmtepomp installeert, genereert u uw eigen warmte tegen minimale, te verwaarlozen kosten. Er komt dus een breekpunt waarop een deze voordeliger is dan een CV-ketel. Wanneer u bedenkt dat in 25 jaar tijd een pomp zijn initiële aanschafkosten 3 tot 4 keer terug kan verdienen, kunt u waarschijnlijk zelf het antwoord op de vraagt “warmtepomp of CV?” invullen.

Er zijn echter twee uitzonderingen: voor een optimaal rendement moet uw huis goed geïsoleerd zijn. Zo niet, dan zult u alsnog een CV-ketel nodig hebben voor voldoende capaciteit. Een andere uitzondering is wanneer u de investering in een pomp een te grote initiële uitgave vindt. Gelukkig kunt u rekenen op subsidie. Bezoek een van onze informatieavonden om de mogelijkheden te ontdekken.