Slimme zonnepanelen voor meer efficiënte en een grotere besparing

Zonnepanelen bestaan al heel lang, maar pas sinds 2000 is het opwekken van energie uit zonnepanelen rendabeler geworden. Vanaf dat moment gelden ze als een populaire oplossing voor het verduurzamen van de woning en het besparen van energie.

Maar nog altijd staan de ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen niet stil. Wie nu wil investeren in zonnepanelen, doet er verstandig aan om te kiezen voor zogeheten smartgrid zonnepanelen. Deze slimme panelen zijn flexibel, wat is te danken aan kunstmatige intelligentie. Smartgrid panelen helpen om nog meer energie te besparen door slim in te spelen op de verhouding tussen opwekking en behoefte. Want gedurende de dag verschillen zowel de opwekking van energie als de behoefte eraan. Deze slimme zonnepanelen kunnen hier veel beter mee omgaan dan oudere exemplaren.

Altijd de juiste energiebehoefte

Wat conventionele zonnepanelen niet kunnen is regelen hoeveel energie er beschikbaar is en hoeveel ze kunnen opslaan. Als de zon constant schijnt is veel energie te genereren. Vaak gebeurt dat op momenten waarop u minder stroom nodig heeft. Het gevolg is overcapaciteit waar niets mee wordt gedaan. Dat is zonde. Anderzijds, op bewolkte dagen wekken zonnepanelen juist minder energie op. Je zult het zien, als het koud en donker is, ontstaat vaak behoefte aan meer energie. En die energie kunnen uw panelen dan niet leveren. Met smartgrid zonnepanelen spelen deze vraagstukken niet. Smartgrid zonnepanelen kunnen namelijk energie opslaan. Dat betekent meer efficiëntie en een grotere besparing. Wanneer de energieopwekking maximaal is, wordt de niet-gebruikte energie opgeslagen voor later gebruik. Concreet: als de dag op zijn einde loopt, kunnen conventionele panelen vaak onvoldoende energie leveren en moet u alsnog gebruik maken het ‘gewone’ elektriciteitsnet. Met slimme panelen kan de energie die eerder op de dag is opgeslagen, juist op dit soort momenten worden opgevraagd. Zeker op langere termijn levert dit een substantiële besparing op.

Woning met zonnepanelen

Omvormer voor smartgrid als oplossing

Het opslaan van zonne-energie voor later gebeurt met behulp van een omvormer voor smartgrid. Dit vernuftige apparaat zorgt dat energie die wordt opgewekt maar niet direct wordt gebruikt, wordt opgeslagen. Deze energievoorraad kan weer worden aangesproken wanneer er een tekort aan opgewekte energie is, bijvoorbeeld als de zon niet (meer) schijnt. Wij gebruiken de Solaredge omvormer. Deze gaat flexibel om met de energiebehoefte en zorgt dat pieken en dalen in opwekking en vraag worden afgevlakt. Zo kan op elk moment de juiste hoeveelheid energie worden geleverd. Wilt u meer weter over de smartgrid zonnepanelen van ZEROgas? Neem dan contact met ons op!

Bel: 085 2017923 Contactformulier