7 Duurzame valkuilen (en hoe je ze kunt vermijden)
U wilt een huis dat minder energie verbruikt? Een woning die beter is voor het milieu en het klimaat? Mooie plannen, die in de meeste gevallen een kostenbesparing op het energieverbruik en een lagere CO2-uitstoot opleveren. Maar een huis verduurzamen is niet altijd een probleemloos succesverhaal. In dit artikel nemen we u mee langs zeven valkuilen, zodat u daar in ieder geval niet in valt. Op weg naar een duurzame woning kunt u heel wat teleurstellingen voorkomen.
1. Van het gas af en tóch een hoge energierekening
Stapt u over op een verwarmingssysteem zonder gas, dan krijgt u geen rekening meer voor uw gasverbruik. Daar staat tegenover dat u uw woning natuurlijk op een andere manier gaat verwarmen. En hoe u dat ook doet, u zult er iets voor moeten betalen. Krijgt u in uw straat of wijk de komende jaren een aansluiting op een warmtenet, dan zal dat betrekkelijk weinig invloed hebben op uw energierekening. Schakelt u over op een volledig elektrische vorm van verwarmen, dan heeft dat wél flinke gevolgen voor uw energierekening. Wanneer u uw cv-ketel op aardgas vervangt door een elektrische warmtepomp, gaat u (veel) meer stroom verbruiken. Bij andere manieren van elektrisch verwarmen, zoals een elektrische cv-ketel of infraroodverwarming, loopt het energieverbruik nog hoger op. Uw overstap naar gasloos wonen kan leiden tot een hógere energierekening. Daar kunnen verschillende verklaringen voor zijn:
-
- Uw huis is onvoldoende geïsoleerd
Niet iedere woning is geschikt voor een elektrische warmtepomp. Isoleren is nu eenmaal altijd de eerste stap op weg naar een duurzaam huis. Slaat u die stap over, dan draait de warmtepomp overuren. Uw elektriciteitsrekening loopt dan flink op en ondertussen blijft het ook nog kil in huis. (Een redelijk goed geïsoleerd huis is vaak wél geschikt voor een hybride warmtepomp.)
- Uw huis is onvoldoende geïsoleerd
-
- U heeft geen zonnepanelen
Een elektrische warmtepomp verbruikt relatief veel stroom. Het is daarom logisch om zo’n warmtepomp te combineren met zonnepanelen. U produceert dan zelf op een duurzame manier een flink deel van de energie die u nodig heeft. Zónder zonnepanelen zijn de energiekosten van een warmtepomp vrijwel zeker hoger dan die van een cv-ketel op aardgas.
- U heeft geen zonnepanelen
-
- Extra kosten door een zwaardere netaansluiting
In sommige gevallen krijgt u ook te maken met andere extra kosten: zie valkuil 4.
- Extra kosten door een zwaardere netaansluiting
Hoe loopt u om deze valkuil heen?
Het is altijd verstandig om bij verschillende deskundigen en instanties informatie te verzamelen. Vraag bijvoorbeeld advies aan meer dan één installateur. Stel tijdens zo’n gesprek gerust kritische vragen over wooncomfort en energiekosten. Op het internet zijn talloze websites te vinden waarmee u zich kunt voorbereiden op uw adviesgesprekken. Maak vervolgens een eerlijke en volledige berekening van de kosten en opbrengsten van een elektrische warmtepomp.